Чи варто віддавати дитину в дитячий садок? За і проти. Що потрібно знати!

Ваш малюк росте. Здається, тільки вчора він з’явився на світ. Але ось йому вже рік, і скоро буде два: Що робити далі? Продовжити мамі відпустку по догляду за дитиною? Виховувати малюка вдома? Віддати свою любу крихту в ДИТЯЧИЙ САДОК? А може, краще запросити додому гувернантку, звичайно, тільки саму добру і освічену?

Переваги дитячого садка

Для повноцінного розвитку дитини недостатньо гарячої любові і ніжної турботи мами з татом, бабусею і дідусем. Справа не тільки в тому, що вихователь-професіонал в дитячому закладі, озброєний сучасними методиками, швидше навчить дитину читати і рахувати, малювати і ліпити фігурки з пластиліну, співати і танцювати. Ці методики при бажанні може опанувати кожна мама.

Дитячий колектив

Справа в тому, що дитині потрібен дитячий колектив. Згадайте, як тягнеться ваша дитина на вулицю до дітей, як довго спостерігає за ними. Намагається встановити контакт, почати гру. І нічого, що поки це найчастіше виражається в прагненні забрати чужу іграшку. Не сваріться, дитина просто ще не вміє проявляти себе по-іншому. Навчитися спілкуватися з дітьми, набути соціального досвіду так само складно, як навчитися самому їсти й одягатися, читати і рахувати.

Тому не сумнівайтеся, для повноцінного розвитку Ваша дитина обов’язково повинна ходити в дитячий сад. Тут малюк опиниться в колі своїх однолітків, з допомогою досвідчених педагогів навчиться спілкуватися, стане самостійним, зможе сам вирішувати конфліктні ситуації, стане добрішим.

Залишається тільки одне питання: Як вибрати дитячий сад для малюка?

  • Головне – дізнатися, хто працює в дитячому саду, хто буде допомагати вашій дитині адаптуватися в нових умовах дитячого колективу. Людина ця повинна бути, безумовно, доброю і люблячою дітей, а крім того, майстром своєї справи, вихователем-професіоналом.
  • Ще одна важлива умова: невелика кількість дітей в групі. Ясно, що серед 30 хлопців навіть найкращому педагогу буде дуже складно приділити вашій дитині належну увагу.
  • І відвідування дитячого садка, і домашнє виховання мають свої плюси і мінуси. Щоб батьки могли робити вибір, спираючись на особливості своєї дитини, давайте обговоримо особливості тієї й іншої систем виховання.

Які ж психологічні переваги дитячого садка?

  • По-перше, це набуття самостійності. Дитина значно швидше і легше освоїть навички самообслуговування, навчиться їсти, одягатися і роздягатися, прибирати за собою.
  • Друга перевага – дитяче оточення. Це особливо важливо для перших і єдиних дітей в сім’ї. Діти вчаться взаємодіяти з іншими на основі домовленості, стримувати особисті бажання, ділитися тим, що мають самі. Це відбувається без повчань дорослих, тільки за рахунок спілкування з іншими дітьми. Ще одна перевага – позбавлення від егоцентричних установок (прагнення дитини судити про все, що відбувається зі своєї позиції і заперечення всіх інших).

Однолітки досить швидко коректують егоцентричні, спрямовані тільки на самого себе установки один одного. Дошкільнята, чий розвиток відбувається в умовах дитячого садка, здатні враховувати позицію і думку іншого вже в чотири роки, в ситуації ж сімейного виховання егоцентричні установки зникають в 5 – 6 років, іноді можуть зберігатися і до 7 – 8 років. Ці психологічні моменти істотні для формування особистості дитини. Але не слід забувати і про аспекти медико-педагогічні: режимне харчування, відпочинок, прогулянки, заняття + впевненість батьків, що в дитячому садку їх малюкам буде забезпечений нормальний догляд і нагляд. У той же час без садочку цілком можна і обійтися.

У дітсадовскій системі виховання є і свої мінуси

  • І заняття, і режим тут розраховані на усереднену вікову норму, вони не враховують індивідуальних особливостей і відносин дітей. Напевно багато батьків стикалися з проблемою важких ранкових підйомів або скарг дитини на болісність перенесення деяких режимних моментів (наприклад, тихої години), або прийому нелюбимої їжі.
  • Не так вже й рідко зустрічається недбайливе ставлення персоналу дитячого садка до своїх службових обов’язків.
  • Крім того, вихователь і нянечка розподіляють свою увагу між усіма дітьми в групі, вони керуються інтересами більшості і вимогами адміністрації. Тому у вихованні дітей іноді використовуються агресивні прийоми. Виставити в роздягальню тих, хто базікає під час тихої години, насильно годувати дітей, коли вони не встигають або відмовляються від будь-якої їжі – все це завдає серйозної шкоди розвитку особистості дітей.
  • Найістотнішим недоліком відвідування дитиною дитячого садка можна вважати перший місяць відвідування, коли кожна дитина переживає, що її відірвали від домашньої обстановки і звичного оточення. Малюки ще не можуть мислити у часовій перспективі і сприймають кожну розлуку з рідними і мамою як незворотну втрату. Ломка ця триває до тих пір, поки дитина не засвоїть новий для неї алгоритм зустрічей і розставань, не звикне до вихователів і дітей.

Дитина не завжди швидко і безболісно звикає до шуму, багатьох людей, а примушування ходити туди, де малюк почуває себе дискомфортно, підриває в його душі віру в батьківську любов.

Зараз деякі сім’ї вдаються до послуг нянь, гувернерів і вихователів

Дитина при цьому залишається вдома, система догляду та виховання пристосовується під його запити, але ломка і звикання проте присутні. У той же час малюк позбавляється переваг групового колективного виховання, але якість догляду при цьому, як правило, підвищується. У наступній статті ми поговоримо про вік, в якому краще починати відвідувати дитячий садок, а також про те, як вибрати дитячий садок для дитини.