«Свято української мови!»

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».Саме з нього, вважають дослідники, і починається  писемна українська мова. 

            Традиційно,  в  нашому дошкільному підрозділі ЗНВК №19, 11 листопада пройшло «Свято української мови!» для вихованців старших груп «Райдуга» та «Бджілка», яке підготувала музичний керівник Токмак Ксенія Сергіївна та вихователі груп.

Маленькі українці –   брали участь у вікторинах і забавах, танцювали, розповідали про те, які знають національні страви. Малята в віршах говорили про те…

– що Бог нам гарну мову дав,

– з літер складається слово;

– мова – наш душевний код,

– мова вишнева, срібно-солов’їна.

Була організована тематична виставка малюнків та творчих робіт, виконаних малятами разом з батьками, на тему: «Україна – це я!». Всі творчі роботи були наповнені натхненням й щирим почуттям до своєї країни ,об’єднані спільною ідеєю: «Україна – це кожен з нас, Україна – це ми!».

Чудовий настрій, любов до рідного краю, гордість за свою мову і народ відчули  малюки  в цей день і понесли це в свої сім’ї  та домівки.

Народна мудрість говорить: «Мова вмирає не тоді, коли її не вчать інші, а тоді, коли нею перестають говорити ті , хто її знає». Бажаємо всім зберігати свою власну культурну самобутність та невичерпне розмаїття українського слова.

 

Вихователі молодшої групи №2 «Сонечко» Євченко Т.В. та Школа В.Г. під час тематичних занять «Мова рідна – слово рідне», «Мова калинова», збагачували знання дітей про письменників, про їх твори; виховували любов до національних традицій, до краси рідного слова. В рамках тижня, в молодшій групі № «Сонечко» пройшла тематична розвага «Ми маленькі українці!»

Всі ці заходи допомогли дітям пізнати свою рідну мову, сприяли появі у дітей бажання до спілкування рідною українською мовою.