ПАМ’ЯТКА щодо забезпечення інформаційної безпеки при роботі в мережі Інтернет.

Перелік основних чинників, що впливають на стан інформаційної безпеки у зв’язку із використанням загальнодоступних та соціально орієнтованих ресурсів мережі Інтернет
  • Військова агресія Російської Федерації та пов’язані з нею масштабні кібератаки, масові антиукраїнські інформаційні кампанії та їх психологічний вплив на користувачів українського сегменту мережі Інтернет, отримання несанкціонованого доступу до персональних даних та іншої важливої інформації з електронних поштових скриньок та соціальних мереж: тощо.
  • Існування загрози для державних установ (міністерств, відомств, агентств, фінансових установ тощо) у зв’язку із використанням працівниками у службовій діяльності та повсякденному житті програмного забезпечення російського виробництва, а також поштових електронних сервісів та соціальних мереж «ВКонтакте» та «Одноклассники», доступ до яких на даний час обмежено відповідно до Указу Президента України № 133/2017 від 15.05.2017 року.
  • Підконтрольність найбільших та найвпливовіших медіа особам, котрі використовують дані ресурси для лобіювання та відстоювання особистих, а не державних інтересів.
  • Активне наповнення соціальних мереж замовними дописами відповідного контенту із використанням т.зв. бот-мереж («ботів») та технології масового «тролінгу».
  • Маніпуляції у засобах масової інформації та соціальних мережах з метою приваблення більшої аудиторії шляхом використання методів соціальної інженерії.
  • Використання соціальних мереж для поширення недостовірної (фейкової), викривленої, деструктивної інформації та здійснення маніпулятивного впливу на суспільну свідомість користувачів українського сегменту мережі Інтернет.
Завантажити пам’ятку у форматі PDF